Wednesday, March 9, 2016

15 sposbów ograniczenia tłuszczów w potrawach

Szybkimi krokami nadchodzi wiosna, ale my chowamy się jeszcze za grubymi swetrami, które lada moment przyjdzie nam zdjąć. Może przybyło nam po ostatnich świętach trochę krągłości i może za ten stan rzeczy miedzy innymi odpowiada tłuszcz, który codziennie spożywamy w różnej postaci. Dziś postanowiłam zebrać i przypomnieć piętnaście sposobów, które ograniczają tłuszcz w potrawach.Tłuszcz uważany jest za głównego wroga zdrowego serca i pięknej sylwetki. Choć nadmiar tłuszczu jest szkodliwy, to jednak rezygnacja z niego też nie byłaby korzystna. Ważne jest, by nauczyć się, jak zmniejszać jego ilość. 

Jest nie tylko znakomitym źródłem energii. Dzięki niemu organizm może przyswoić witaminy A, D, E i K, rozpuszczalne jedynie w tłuszczach. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe odgrywają znacząca rolę w wielu procesach życiowych. Ich brak może przyczynić się do zahamowania wzrostu u dzieci, do wystąpienia chorób skóry czy osłabienia systemu odpornościowego. Tłuszcz jest zatem niezbędny! Dietetycy udowodnili, że wystarczy zjadać 30 g dziennie, by sprostać zapotrzebowaniu na ten składnik pokarmowy. Spożywany w większej ilości, niesie zagrożenie chorobą wieńcową i otyłością. Oto rady, dzięki którym łatwiej będzie nie przekraczać zalecanej normy.

1. Wybieraj produkty light

Kupuj produkty niskokaloryczne, czyli tzw. light. Dotyczy to majonezów, niektórych serów np. feta, margaryny. Część tłuszczów występująca w tych produktach została zastąpiona innymi składnikami np. białkiem.


źródło:LubosHouska / 121 images.pixabay.(CC0).09.03.2016



2. Słone paluszki zamiast chipsów

Są zdecydowanie "lżejsze" niż chipsy. W 100 g paluszków jest tylko 0.5 g tłuszczu, podczas gdy w chrupkach ziemniaczanych aż 40 g

3. Jogurtem zastąp śmietanę

Jest on znacznie mniej kaloryczny i można go używać do sałatek oraz do zabielania zup czy sosów. Osoby, które nie mogą rozstać się ze śmietaną, mogą wybierać najmniej tłustą (12 proc.), a przy dodawaniu do potraw mieszać ją pół na pół z mlekiem lub jogurtem.

4. Oszczędnie z żółtym serem

Sery twarde są bardzo bogate w tłuszcz. Jeśli chcemy użyć je do zapiekanek czy sałatek, posyp nimi potrawy niezbyt obficie. Wybieraj też jak najmniej tłuste gatunki.

5. Krem z twarożku

W deserach zastąp bitą śmietanę chudym twarożkiem. Oto przepis: 250 g chudego serka homogenizowanego zmiksuj z opakowaniem cukru waniliowego i łyżeczka cukru. Następnie dodaj (wlewając cienkim strumieniem) 50 ml gazowanej wody mineralnej. Ten puszysty, niskokaloryczny krem nadaje się znakomicie do tortów, owoców, galaretek.

6. Frytki z obgotowanych ziemniaków

Przygotowując frytki, najpierw obgotuj ziemniaki. Wchłoną one mniej tłuszczu. Ziemniaki należy odlać, gdy będą jeszcze lekko twardawe, pokroić i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju - około
180*C. Jeśli olej jest o niższej temperaturze np. 140*C, ziemniaki łatwiej chłoną tłuszcz.

7. Smaż na małej ilości tłuszczu

Często używamy oleju o wiele więcej niż potrzebujemy.  Olej warto precyzyjnie odmierzyć. Do smażenia na dużej patelni wystarczy łyżka stołowa (10 g oleju), na małej - łyżeczka (5 g oleju). Olej wyjęty z lodówki jest przeważnie gęsty i źle rozprowadza się po patelni. Używajmy wtedy pędzelka. Nie należy zostawiać usmażonych potraw na patelni - wchłaniają bardzo dużo tłuszczu.


źródło:kaboompics.com.(CC0).spinach, chicken&pomegrante salad.09.03.2016



8. Odtłuszczaj zupy

Usuwaj tłuszcz z powierzchni zupy lub sosu. Dobrze jest po ugotowaniu danie schłodzić, wtedy łatwiej zebrać z wierzchołka tłuszcz.

9. Pij chude mleko

Wybieraj mleko o najmniejszej zawartości tłuszczu. Odtłuszczone mleko możemy dodawać do kawy, przyrządzać na nim kakao, zupy mleczne, budynie, leguminy.

10. Mięso z grilla

Jeśli tylko to możliwe, unikaj smażenia mięsa. "Wrzucone na patelnię" możliwe, że jest najszybszym i najprostszym sposobem przyrządzenia mięsa, ale nie najzdrowszym. Z mięsa przygotowanego na grillu wytapia się część zawartego w nim tłuszczu.

źródło: stock.tookapic.com. (CC0). https://pexels.imgix.net/photos/7782/food-plate-wood-restaurant.jpg?dl&fit=crop&w=640&h=426.09.03.2016


11. Piecz w folii aluminiowej

Jeżeli w Twojej kuchence nie ma odpowiedniego rusztu do pieczenia, chcąc przygotować smaczne, soczyste i lekko strawne mięso czy rybę, przed włożeniem do piekarnika zawiń je w folie
aluminiową, lekko posmarowana olejem. Pamiętajmy też o specjalnych rękawach foliowych do pieczenia, które w ogóle nie wymagają użycia tłuszczu.

12. Mniej orzechów i pestek

Zawierają one stosunkowo duże ilości tłuszczu. Dlatego najlepiej nasypać sobie na miseczkę niewielką ilość orzeszków lub pestek i pilnować się, aby nie brać drugiej porcji.


źródło:   LubosHouska / 121 images. (CC0). https://pixabay.com/static/uploads/photo/2016/02/21/00/26/walnut-1213037_640.jpg?attachment.09.03.2016



13. Usuń skórę z drobiu

Jest wówczas o wiele mniej kaloryczny, gdyż najwięcej tłuszczu gromadzi się pod skórą. w 100 g kurczaka ze skórą znajduje się aż 18 g tłuszczu. Gdy usuniemy skórę, tłuszczu zostaje tylko 2.5g.

14. Sosy zagęszczaj zmiksowanymi warzywami

Nie tylko unikniesz zbędnego tłuszczu - utarta marchewka, pietruszka lub seler podniosą smak potrawy. Możesz też dodać utarty surowy ziemniak. Oczywiście sos należy potem zagotować.

15. Surówka lepsza od kanapki

Chleb z masłem i wędliną, to najczęściej jadamy na drugie śniadanie. Porcja tłuszczu, jaką przyswajamy, jest całkiem spora. O wiele zdrowiej jest zjeść przekąskę w postaci surówki z
łyżeczką surowej oliwy z oliwek lub chudy jogurt z patkami zbożowymi.



żródło:stock.tookapic.com.(CC0).  https://pexels.imgix.net/photos/7765/food.jpg?dl&fit=crop&w=640&h=426.09.03.2016

Może warto pamiętać chociaż o kilku sposobach ograniczenia tłuszczu w posiłkach, aby na nadchodzącą wiosnę i lato nasza talia i obwód bioder wzbudzały nie tylko nasz zachwyt.














































24 comments:

  1. Prawda, że zdrowe się odżywianie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, ale też i na wygląd. Wspaniały, z dobrymi wiosennymi radami. Dziękuję. Serdeczności Azario :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dzięki Deszczowa Dziewczyno za Twój wpis, bo wspomniałaś o zależności dieta a wygląd! Dużo koktajli owocowo-warzywnych, może czynić cuda dla naszej urody.
      Pozdrawiam wiosennie

      Delete
    2. Dokładnie Azario :) Pozdrawiam Cię wiosennie i życzę Ci dobrego dnia...

      Delete
  2. Post mądry i owszem, ale kiedyś nie zważało się na diety a ludzie byli i są zdrowsi. Jestem, tego dowodem. Nie biegamy z żoną po lekarzach, pomimo bardzo dojrzałego wieku i czujemy się znakomicie. Kłaniam się Azario!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mogę tylko pogratulować dobrej kondycji i życzyć dalszego zdrowia. Kiedyś ludzie odżywiali się zdrowiej, mniej było chemii w pożywieniu i kosmetykach.
      Dużo pozytywnej energii na wiosnę :)

      Delete
  3. Super porady, ważne jest tylko, by nie przedobrzyć z usuwaniem tłuszczu. Bo on jest potrzebny organizmowi.. chociażby do wchłaniania witamin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draqliko, zgadzam się, że zdrowe myślenie i rozsądek powinny gościć również i na talerzu! Oczywiście zgadzam się z Tobą :)

      Delete
  4. Bardzo mądre rady w zachowaniu zdrowia i sylwetki, chociaż ja nie muszę się o ten stan rzeczy martwić, bo nie jadam zbyt wiele mięs i wędlin chociaż nie jestem wegetarianką, tak po prostu nie mogę bo mam kłopoty z wątrobą no ale od czasu do czasu jadam, wtedy gdy mi nie dokucza. W związku z czym, też zgadzam się z wypowiedzią mojej poprzedniczki Draqilki i to co do joty. Pozdrawiam Cię Droga Azalio bardzo serdecznie i życzę Tobie pogodnego i spokojnego oraz miłego dnia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Halinko, powiem szczerze, że trochę bałam się tego tematu, bo przecież niby o spożywaniu tłuszczów sporo wiemy, prawda?! Po co wiec odgrzewać po raz kolejny ten sam kotlet? Uspokoiłam się dopiero, gdy w programie jednej ze stacji TVP, poruszano podobny, żeby nie powiedzieć identyczny temat. Ufff..., czyli dbajmy o to, co jemy!
      Radości na nadchodzący weekend dla Ciebie :)

      Delete
    2. Nie bój się pisać tego co dyktuje Ci serce, bo to są najważniejsze i najcenniejsze treści z naszego codziennego życia, bez oglądania się na programy telewizyjne których ja nie oglądam bo jak mam siły i chwilę wolną, to wolę sobie pobyć z Wami na Waszych blogach jak i na moim, ani też nie przejmuj się tym co powiedzą lub napiszą inni co nie mogą lub nie chcą zrozumieć Twojego mądrego przekazu, po prostu pisz dla tych którzy Cię z przyjemnością czytają i wynoszą właściwe wnioski z Twoich wspaniałych treści, bo to że ja nie muszę zachowywać diety to nie znaczy że dotyczy to każdego bo tak nie jest, gdyż z tego co wiem od moich co niektórych Przyjaciółek i znajomych Pań, to właśnie z powodów zdrowotnych muszą dbać o dietę i wtedy Twój post jest dobrym wskaźnikiem jak go zachować a co najważniejsze jak się do niego pod każdym względem zdrowia i życia dostosować, a zatem Jesteś tu niezbędna i tego się trzymaj bez względu na jakiekolwiek wątpliwości, których krótko mówiąc się pozbądź bo to co tu na blogu robisz jest bardzo dobre i pożyteczne dla wielu. Pozdrawiam Cię Droga Azalio bardzo serdecznie i życzę Ci miłego i spełnionego a także radosnego i spokojnego dziś dnia oraz każdego w nadchodzącym tygodniu...

      Delete
    3. Wielkie dzięki Halinko, dodałaś mi otuchy swoim komentarzem, czyli pisać, co w duszy gra...

      Delete
    4. Dokładnie tak Droga Azalio :) Ponieważ, bez względu na stan w jakim każda z nas jest to zawsze z Twoich treści ważne wartości do swojego życia może wprowadzić i to jest najważniejsze i najpiękniejsze co możesz od Swojego Serca każdej z nas podarować, za co Ci z serca bardzo dziękuje jak też za to że dołączyłaś do Obserwatorów Przyjaciół mojej nowej stronki o codzienności, a najbardziej że Jesteś Serce * Pozdrawiam Cię najserdeczniej jak umiem i życzę Ci pomyślnego i szczęśliwego oraz pogodnego i radosnego dziś dnia jak i całego tygodnia...

      Delete
  5. Super temat, a potrawkami apetytu mi narobiłaś...bo tak się składa, że ja chłonąć mogę wszystko i to bez ograniczeń, otyłość mi nie grozi... Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jarzębinko, po Twoim wpisie ściska mnie tzw. pozytywna zazdrość, bo czasy, kiedy ja mogłam jeść be ograniczeń, gdzieś uleciały... :( Teraz muszę pilnować się, a święta tuż, tuż!

      Delete
  6. Ja bardzo rzadko piekę na tłuszczu i nawet nie przyprawiam potraw jem tak od 3 lat i nawet dobrze się czuje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dzięki Agnieszko za komentarz, ja też minimalizuję sól i z tłuszczem nie przesadzam, ale mam inne skłonności... słodycze! :(

      Delete
  7. Tłuszcze bym jeszcze ograniczyła, ale z cukrami miałabym już problem :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm, tłuszcze i cukry też są potrzebne dla naszego organizmu, ale wiadomo, że w określonych ilościach. Tyle tylko, że często tracimy kontrolę nad nimi.
      Pozdrawiam Cię luckywoman :)

      Delete
  8. A to coś dla mnie, dziękuję bardzo. Uwielbiam, tego rodzaju potrawy.
    Serdeczności Azario

    ReplyDelete
    Replies
    1. Matyldo, dobrze skomponowany posiłek, to prawdziwa bomba witaminowo-białkowa!
      Pozdrawiam wiosennie :)

      Delete
  9. Na widok tych smakowitości, zgłodniałam. Uwielbiam takie dania.
    Serdeczności Azario :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Już przy wybieraniu tych zdjęć moje ślinianki intensywnie pracowały!
      Wiosny w serduchu dla Ciebie... :)

      Delete
  10. Radosnych Świąt Pańskiego Zmartwychwstania
    Z serca Ci życzę...
    Serdeczności Azario :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję Deszczowa dziewczyno za życzenia. Niech te święta przyniosą Tobie nadzieję, radość i spokój.
      Pozdrawiam

      Delete