Tuesday, January 5, 2016

Piramida Żywności - owoce i tłuszcze

Owoce dla zdrowia i urody
Jeśli chcesz być zdrowa i piękna, zjadaj codziennie, 2-3 sztuki dużych owoców, ponieważ mają one w swoim składzie: przeciwutleniacze, kwas foliowy, głównie zawarty w pomarańczach, składniki mineralne i błonnik. Takie owoce jak: cytrusy, agrest, porzeczki, jabłka mają w swoim składzie specyficzny rodzaj błonnika - pektyny, który zmniejsza poziom "złego" cholesterolu LDL we krwi. Owoce dostarczają sporych ilości cukru, dlatego powinnyśmy o tym pamiętać, będąc np. na diecie. Jeśli możesz, pij soki owocowe, najlepiej te wyciśnięte ze świeżych owoców.
Czy wiesz, że orzechy zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca i również obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi, rozszerzając naczynia krwionośne. Wybieraj, oczywiście, orzechy niesolone, plus pamiętaj, że są one wysokokaloryczne - 30 g orzechów równa się 5 sztukom.
Tłuszcze
Używanie tłuszczów w naszym codziennym jadłospisie, powinno być pod kontrolą. Chcesz być szczupła, zwracaj uwagę w jakich ilościach i jakiego rodzaju tego tłuszczu dodajesz do przyrządzanych potraw, np. - 1 gram tłuszczu równa się 9 kcal. Jakich więc tłuszczów unikać w swojej diecie? Głównie zwierzęcych (smalcu, boczku, słoniny, masła). Unikać, to nie znaczy, całkowicie wykreślać ich z jadłospisu! Tłuszcz nasycony zawarty w żywności, powoduje podwyższenie stężenia cholesterolu we krwi. Jakie zatem tłuszcze wybierać?
- oleje, zwłaszcza rzepakowy i oliwę z oliwek, możemy używać zarówno na zimno jak i do smażenia. Oleje sojowy, słonecznikowy i kukurydziany, tylko na zimno do surówek i sałatek. Oleje zmniejszają stężenie "złego" cholesterolu.
- tłuszcze zawarte szczególnie w rybach morskich zawierają NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które działają wspomagająco na nasz układ naczyniowy, dzięki temu zapobiegają miażdżycy. Co jeszcze robią NNKT? Działają wielokierunkowo, gdyż zmniejszają ciśnienie krwi, obniżają poziom trójglicerydów, mają działanie przeciwzakrzepowe. Idealną sytuacją byłoby, gdybyśmy zjadali tłuste ryby 2-3 razy w tygodniu.

No comments:

Post a Comment